Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Sezon na frappe - czyli podstawowy przepis na kawę mrożoną

Na dobry początek samego bloga, a także każdego dnia, chciałabym się podzielić prostym sposobem na frappe. Kawa mrożona na te upalne dni jest wspaniałym pomysłem - chłodzi, orzeźwia, daje małego kopa. Z odpowiednimi dodatkami może stanowić wyśmienity deser.


Potrzebne będą:

  • ok. 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • ok. 75ml wody - bardzo zimnej
  • 2-3 kostki lodu

Wykonanie:

  1. Kawę wsypać do wysokiej szklanki, zalać wodą i ubijać mieszadełkiem do spieniania.
  2. Ostrożnie wrzucić kostki lodu, by nie "zepsuć" pianki (ja daję 3 w upalne dni, w chłodniejsze nie daję wcale).
  3. Całość dopełnić mlekiem. 

Preferencje są różne, dlatego najlepiej samemu sprawdzić, jakie proporcje będą dla nas najlepsze. Ja lubię dużą ilość mleka, a mniej wody. Mąż z kolei na odwrót. Ponadto polecam dodanie do kawy 1 łyżeczki amaretto przed ubijaniem. Kawa nabiera wspaniałego posmaku. Na koniec ścieram odrobinkę czekolady. Pychota... 

A oto jak wygląda moje frappe:

kawa mrożona





Przepis na kawę mrożoną jest niezwykle prosty i może być modyfikowany na wiele różnych sposobów. Dlatego zachęcam wszystkim do smakowania oraz szukania swojego odpowiedniego smaku.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

W komentarzach nie obrażaj, nie używaj obraźliwych słów, pisz w miarę sensownie, aby wszyscy byli zadowoleni :)