Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Pobudzająca zmysły marynata do mięsa

W naszym domu na stole bardzo często gości mięso, w przenajróżniejszej formie. Choć wg znawców nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, to jednak mojemu mężowi - typowemu mięsożercy - wcale to nie przeszkadza :) 


Mięso robię na wiele różnych sposobów, ale ostatnio do gustu przypadła nam niezwykle aromatyczna marynata do mięsa zrobiona ot tak sobie na szybcika, i prawdę mówiąc trochę od niechcenia. 

Potrzebne będą:

  • 0,5 szkl. oleju
  • parę łyżek oliwy
  • 0,5 szkl. wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0,5 garści świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka keczupu ostrego (dobrej jakości)
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Do miksera wlać olej, oliwę, wodę, keczup. Dodać obraną i przekrojoną cebulę na ćwiartki, obrany czosnek przekrojony na pół, opłukany estragon.
  2. Wsypać kurkumę i pozostałe przyprawy wg uznania. Zmiksować. Marynatą zalać mięso na kilka godzin (mięso drobiowe) lub na całą dobę (wieprzowina).
  3. Marynatą polewać mięso kilka razy podczas pieczenia.

Moja kuchnia jest bogata w przyprawy i wykorzystuję ich bardzo dużo. Dlatego tym, co wolą nieco łagodniejszą marynatę, polecam zmniejszenie ilości ostrych składników. Ponadto cebulę zwykłą można zastąpić szalotką.


Ja ostatnio bardzo często robię pałki, właśnie z tą marynatą. A tutaj efekty mojej pracy, choć bardzo krótkiej :)

marynata

marynata

pieczone mięso

pieczone mięso

Choć wykorzystałam tutaj akurat pałki, polecam udka. Tworzy się na nich podczas pieczenia nieziemska, chrupiąca skórka, która nie wychodzi już taka sama na pałkach.


Wspaniałe jest to, że marynatą tą, jej składem można się bawić. Choć mogą wyjść inne przepisy, to jednak warto popróbować, np. zamiast estragonu dać rozmaryn lub zioła prowansalskie, zamiast ostrej papryki słodką lub curry. Modyfikacje jak najbardziej zalecane :)

Co mi się podoba w tej marynacie to to, że nie trzeba wiele kroić, obierać, tylko wrzucić, zmielić i gotowe! Aromaty niebiańskie przez cały czas pieczenia unoszą się po większości domu i drażnią zmysły. Aż się nie można doczekać, kiedy mięsko w końcu sobie dojdzie. Kolor marynaty i zapach są bardzo pobudzające - oczywiście w dobrym znaczeniu tego słowa :) Czuć nie tylko wspaniałe zioła, ale czosnek, który tak bardzo u nas jest wielbiony, a kurkuma nadaje niezwykle apetycznej barwy...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

W komentarzach nie obrażaj, nie używaj obraźliwych słów, pisz w miarę sensownie, aby wszyscy byli zadowoleni :)